Blog

Oude raten smelten en kunstraat insmelten.

15-4-20

Gisteren en vandaag oude donkere raten gesmolten in mijn stoomsmelter. Mooi om te zien dat uit die bijna zwarte raten gewoon weer mooie gele was tevoorschijn komt !

Daarna alle raampjes schoongemaakt en gecontroleerd of ze sterk genoeg zijn. Sommigen hebben op de hoeken een spijkertje of een nietje nodig. De draden zijn na het smelten meestal nog goed zodat je direct weer kunstraad kan insmelten. Zo heb ik weer 40 “nieuwe ramen”. Morgen of overmorgen ga ik er nog 40 doen.

Fruitreis

24-4-20

Gisteravond de 10 volken opgehaald bij de kersenteler in Ophemert. Ze hebben daar twee weken gestaan. Het was prachtig weer dus hebben ze hun bestuivingstaak goed volbracht.

Ik zag er tegenop omdat het verleden jaar nog al zwaar was. lekkende kasten en lastig om ze weer op hun plaats in de Schans in het bos te krijgen.

Dit jaar heb ik een hijskraan gemaakt aan mijn VWbusje van 40 jaar oud. Dat ging al veel beter. En op de steekwagen een plaat ijzer gelast. Zodat de kasten daar stabiel op staan. Alles bij elkaar ben je een tijdje zoet maar het was een heerlijk gevoel dat het allemaal makkelijker ging dan voorgaande jaren

19-5-20

Dit is een tijd om de volken te controleren op zwermdrift. Ik had al 2 van 18 volken die moerdoppen hadden. Ik splits direct zo’n volk om te voorkomen dat er een zwerm afkomt. Maar de meeste volken hebben nog geen zwermdrift. Een voorwaarde is dat ze genoeg ruimte hebben voor hun honing en broed. Dus voeg ik bijenbakken met kunstraad toe. In deze tijd van het jaar worden die direct helemaal mooi met nieuwe raten uitgebouwd.

21-5-20

Nu op hemelvaartdag bloeit de acacia volop. Met dit mooie weer kunnen de bijtjes de kast vol slepen met heerlijke honing.

25-6-2020

De linde bloeit al ruim een week volop. Vooral op mijn studio wordt er veel gehaald. Ik heb de volken extra honingkamers gegeven.

Mooi gezicht hoe ze bijna haastig in en uit vliegen om honing te halen.

lindeboom

ik kan eindeloos naar Lindebomen kijken. En met dit warme weer ruiken ze heerlijk zoet.

1-8-20

Veel honing geoogst.Het slingeren en potjes vullen is altijd weer een behoorlijk karwij.

15-8-20 Nu bloeit de Heide. Bijen halen veel stuifmeel maar niet zoveel honing. Ik laat ze maar hun eigen honing houden. Ik overwinter de volken meestal op eigen honing.

November was een warme maand. Tot achter in november nog stuifmeel gehaald.

Op 22 november kreeg ik twee bijenkasten! Volgens de iegenaar had hij in negen jaar geen varoa behandeling gedaan. Hij liet de volken gewoon zwermen en paste zijn cursus BD imkeren toe. Ik ben benieuwd wat ik i het voorjaar aantref.

Honing keuring Lekkerste Honing !

Op zondag 29 nov. vond er een honingkeuringplaats van mijn vereniging VBBN Laren Blaricum. Dit keer digitaal!. We kregen 24 monstertjes om te proeven. Samen met mijn kleindochter een leuke middag gehad. En wat denk je, ik kreeg de publieksprijs voor de lekkerste honing!!